Προληπτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος

1Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οφθαλμίατρο;
Όλοι πρέπει να έχουν μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ειδικά όμως όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σε ασθένειες πού είναι «ύπουλοι κλέφτες της όρασης», η εξέταση πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.
2Τι ρόλο παίζει η κληρονομικότητα;
Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στις οφθαλμικές παθήσεις. π.χ. Υπάρχει γενετική προδιάθεση στην εμφάνιση της μυωπίας. Γι'αυτό τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν οφθαλμικές παθήσεις, πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά.
3Ποιές τροφές κάνουν καλό στα μάτια;
Η διατροφή μας επηρεάζει την όρασή μας. Τα ωμέγα 3, οι βιταμίνες, οι χρωστικές ουσίες και άλλα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικές ουσίες ουσιαστικές στη καλή λειτουργία των οπτικών μας κυττάρων.
4Σε ποια ηλικία πρέπει να εξεταστεί το παιδί μου πρώτη φορά από οφθαλμίατρο;
Kατά κανόνα τα μωρά εξετάζονται από οφθαλμίατρο κατά την γέννηση τους, στις 6 εβδομάδες και μετά στην ηλικία των 4 ετών.
5Ποια είναι η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να εξετάζονται οι νέοι μετά το σχολείο και οι ηλικιωμένοι;
Σε νέους ηλικίας κάτω των 35 ετών υπάρχει μια σχετικά χαμηλή συχνότητα ύπαρξης σημαντικών οφθαλμολογικών παθήσεων. Μια εξέταση ρουτίνας στην ηλικία των 35 ετών θα μπορούσε να συσταθεί προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη γλαυκώματος. Περιοδικοί έλεγχοι της όρασης θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε δύο με πέντε χρόνια. Ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για οφθαλμολογικές παθήσεις, όπως είναι όσοι πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση ή έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος θα πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο από τον οφθαλμίατρό τους.

Προληπτικός Οφθαλμολογικός Έλεγχος

1Τι είναι οι διαθλαστικές παθήσεις;
Διαθλαστικές παθήσεις ή αμετρωπίες είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.
2Τι είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις;
Είναι οι επεμβάσεις, που με τη βοήθεια των λέιζερ ή χειρουργικά, διορθώνουμε τις διαθλαστικές ανωμαλίες (παθήσεις) του οφθαλμού, δηλ. τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό αλλά και την πρεσβυωπία.
3Ποια είναι η καταλληλότερη ηλικία για laser;
Ο πλέον κατάλληλος χρόνος για επέμβαση, εκτός ειδικών περιπτώσεων, είναι μετά το 18ο έτος της ηλικίας και εφόσον η διαθλαστική ανωμαλία έχει παραμείνει σταθερή για δύο χρόνια.
4Υπάρχουν αντενδείξεις στην εφαρμογή των laser;
Αντενδείξεις για διαθλαστική χειρουργική με laser αποτελούν παθήσεις όπως ο κερατόκωνος, το ανεξέλεγκτο γλαύκωμα, η σοβαρή ξηροφθαλμία, οι σοβαρές παθήσεις του αμφιβληστροειδή, το ιστορικό οφθαλμικού έρπητα, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα νοσήματα του κολλαγόνου (π.χ. Σαρκοείδωση, Ερυθηματώδης Λύκος κ.ά.). Eπίσης πολύ λεπτός κερατοειδής ή κερατοειδής με πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη καμπυλότητα μπορεί να αποτελέσει αντένδειξη.
5Διορθώνεται η πρεσβυωπία;
Yπάρχουν καινούριες μέθοδοι με λέιζερ (presby-lasik), ραδιοσυχνότητες (θερμοκερατοπλαστική) και χειρουργικές, όπως η ένθεση πολυεστιακών ή προσαρμοστικών ενδοφακών εντός του οφθαλμού στη θέση του φυσικού φακού ο οποίος αφαιρείται ή η ένθεση φακού εντός του κερατοειδή (ενδοκερατικοί φακοί). Είναι πολλά υποσχόμενες μέθοδοι, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται και συνεχώς εξελίσσονται.

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

1Ποιοι κινδυνεύουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρότατη νόσος, που απειλεί την όραση όλων των ασθενών με διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο του. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που ένας ασθενής πάσχει από διαβήτη, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Στον υπολογισμό πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα να προϋπήρχε ο διαβήτης, ακόμα και αρκετά χρόνια πριν τεθεί η διάγνωση.
2Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;
Στα αρχικά της στάδια η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική και μπορεί να παραμένει έτσι, ακόμα και όταν έχει επέλθει επιδείνωση. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων εξαρτάται από το είδος των βλαβών που προκάλεσε ο διαβήτης στο εσωτερικό του ματιού.
3Πώς αντιμετωπίζεται;
Αν η διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας γίνει στα αρχικά στάδια της νόσου και ξεκινήσει αμέσως η θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να διαφύγει τον κίνδυνο και να διαφυλάξει την όρασή του. Αν όμως ο ασθενής παραμείνει αρρύθμιστος και χωρίς θεραπεία στα πρώτα 2-3 κρίσιμα χρόνια έναρξης της νόσου, οι επιπτώσεις από τη μετάβαση στην παραγωγική φάση θα είναι δραματικές και θα τον επηρεάζουν για το υπόλοιπο της ζωής του.
4Υπάρχουν άλλες συνέπειες από τον διαβήτη στα μάτια;
Ο διαβήτης αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης του χρόνιου απλού γλαυκώματος. Επειδή το χρόνιο απλό γλαύκωμα δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, όπως πόνο, αίσθημα βάρους ή ερυθρότητα, οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να ελέγχουν την πίεση των ματιών και την κατάσταση των οπτικών τους νεύρων συχνότερα από τους υπόλοιπους.

Κερατόκωνος

1Τι είναι ο κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος (keratoconus) είναι μια οφθαλμική κατάσταση στην οποία η φυσιολογική δομή - σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα σταδιακά λεπταίνει, δημιουργώντας έναν κωνικού τύπου κερατοειδή. Η εξελισσόμενη λέπτυνση του κερατοειδούς επιδρά στην ποιότητα της όρασης. Τις περισσότερες φορές προσβάλλει και τους 2 οφθαλμούς (αμφίπλευρα) και σε προχωρημένο στάδιο είναι εφικτό να εντοπιστεί ακόμα και με γυμνό οφθαλμό (χωρίς μικροσκόπιο).
2Ποια είναι τα συμπτώματα του κερατόκωνου;
Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι: φωτοφοβία (φωτοευαισθησία) παραμορφωμένη όραση θολή όραση μείωση οπτικής οξύτητας
3Πως αντιμετωπίζεται ο κερατόκωνος;

Καταρράκτης - Γλαύκωμα

1Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Η θόλωση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της όρασης. Είναι μία πολύ συνηθισμένη πάθηση που συνήθως παρουσιάζεται στην τρίτη ηλικία. Τα τελευταία χρόνια όμως, ο καταρράκτης παρουσιάζεται σε όλο και νεότερες ηλικίες. Μερικές φορές, μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμό, ορισμένες ασθένειες ή λήψη φαρμάκων. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί στη νεογνική, βρεφική ή παιδική ηλικία.(συγγενής καταρράκτης).
2Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;
Τα πρώτα συμπτώματα του καταρράκτη είναι η προοδευτική μείωση τηςόρασης, το έντονο θάμβος στο φως, η συχνή αλλαγή των βαθμών των γυαλιών όρασης, η ομιχλώδης όραση, η δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα λόγω πολλών αντανακλάσεων από τα φώτα των αυτοκινήτων και η εξασθένηση της αντίληψης των χρωμάτων.
3Πως ακριβώς γίνεται η επέμβαση καταρράκτη;
Η πιό εξελιγμένη επέμβαση καταρράκτη στις μέρες μας ονομάζεται φακοθρυψία και γίνεται μέσα από μία πολύ μικρή τομή ή παρακέντηση. Η μικροσκοπική τομή παρέχει μεγάλη ασφάλεια κατά την επέμβαση. Επιπλέον, λόγω της μικρής τομής η επούλωση και η μετεγχειρητική αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη και δεν προκαλείται μετεγχειρητικός αστιγματισμός.
4Έχω καταρράκτη και σακχαρώδη διαβήτη. Επηρεάζει αυτό την επέμβαση;
Εάν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν έχει προκαλέσει αλλοιώσεις στον βυθό του ματιού, η επέμβαση του καταρράκτη μπορεί να εκτελεστεί με ασφάλεια, χωρίς τη λήψη επιπλέον μέτρων. Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, αν κατά τη βυθοσκόπηση εντοπιστούν αλλοιώσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, οπότε η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει σε ειδικό κέντρο με τη συνεργασία και άλλων υποειδικοτήτων της οφθαλμολογίας.
5Τι είναι το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα αποτελεί μια πάθηση του οπτικού μας νεύρου, με κύρια αιτία την υψηλή πίεση στα μάτια μας. Προσβάλει περίπου το 3% του πληθυσμού, και αν δε διαγνωστεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει, αργά αλλά σταθερά, στην τύφλωση.
6Tι πρέπει να κάνω αν έχω αυξημένο κίνδυνο για Γλαύκωμα;
Όλοι όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για γλαύκωμα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο οφθαλμολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει τονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμια πίεσης) και βυθοσκόπηση (έλεγχο του οπτικού νεύρου) Αν υπάρχουν ύποπτα σημεία γλαυκώματος πρέπει να υποβάλλεται και σε εξέταση οπτικού πεδίου.

Εκφύλιση της Ωχράς

1Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς;
Είναι μια βλάβη της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα είναι μια μικρή περιοχή του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του οφθαλμού που σας επιτρέπει να βλέπετε λεπτομέρειες έτσι ώστε να μπορείτε να διαβάζετε ή να οδηγείτε. Όταν η ωχρά κηλίδα δεν λειτουργεί σωστά η κεντρική σας όραση είναι θολή, και εμφανίζει περιοχές σκοτεινές ή παραμορφωμένες (μεταμορφοψία). Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δυσχεραίνει τόσο την κοντινή, όσο και την μακρινή σας όραση, με αποτέλεσμα ορισμένες δραστηριότητες, όπως το πέρασμα κλωστής σε βελόνα ή το διάβασμα, να είναι δύσκολες ή και αδύνατες.
2Ποια είναι τα συμπτώματά της ΗΕΩ;
Μειωμένη, θολή κεντρική όραση ή λιγότερο ακριβής (μειωμένη οπτική οξύτητα). Παραμόρφωση της όρασης (βλέπουμε αντικείμενα κυματιστά ή με καμπύλες). Ξεθωριασμένα γράμματα & χρώματα (Απώλεια της Contrast Sensitivity). Δυσκολία στο διάβασμα. Δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων. Κενό ή τυφλό σημείο στη κεντρική όραση.
3Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ΗΕΩ;
Η προχωρημένη ηλικία, αποτελεί, σίγουρα, ένα πολύ σοβαρό παράγοντα κινδύνου αφού το ποσοστό ανάπτυξης της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς αυξάνεται σε άτομα άνω των 65 ετών και κυρίως σε γυναίκες. Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσης της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς συγκαταλέγονται το κάπνισμα και η έκθεση στις UV ακτίνες του ηλίου. ΄Ατομα που πάσχουν από υπερμετρωπία, υπέρταση, στεφανιαία νόσο ή έχουν υψηλή τιμή χολυστερόλης θεωρούνται ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου εάν δεν προσλαμβάνονται από τον οργανισμό αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρος και καροτινοειδή που είναι οι κύριες χρωστικές ουσίες της ωχράς.
4Μπορώ να προλάβω την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς;
Kαθώς δεν υπάρχει θεραπεία για την ΗΕΩ, είναι πιθανόν να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξής της παίρνοντας απλά μέτρα προστασίας της υγείας σας. Κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΗΕΩ μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την απώλεια κεντρικής όρασης. Μην καπνίζετε Να έχετε ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ. Βιταμίνη Α,C και Ε). Χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από υπεριώδη ακτινοβολία Συζητήστε για πολυβιταμινούχα σκευάσματα με τον οφθαλμίατρό σας Γυμνάζεστε τακτικά.
5Πως παρακολουθώ την όρασή μου για ΗΕΩ;
Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι η σίγουρη διαδικασία για τη διάγνωση της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς έτσι ώστε να γίνουν βήματα για τη διατήρηση της όρασης και την καθυστέρηση της εξέλιξής της.
6Τι είναι οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις;
Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις είναι μια νέα μέθοδος για τη θεραπεία - της νεοαγγειακής (υγρής μορφής) Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς (AMD) - της έκπτωσης της όρασης που οφείλεται σε οίδημα της ωχράς κηλίδας διαβητικής αιτιολογίας (DME). Η θεραπεία των ενδοϋαλοειδικών ενέσεων προσφέρει τη δυνατότητα στους ασθενείς όχι απλώς να διατηρήσουν αλλά και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της όρασής τους. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα των ενέσεων χορηγούνται στην υαλοειδική κοιλότητα από οφθαλμίατρο και η διαδικασία πραγματοποιείται υπό άσηπτες συνθήκες.